Al Jazeera, Joško Joras, hrvaški ribič, hobotnica v pečici…

Zadnje tri dni sem preživel v družbi TV ekipe Al Jazeere English. Najprej da razčistimo eno zadevo… Neee, to niso teroristi in nič nimajo z njimi! Mednarodni novinarji, pobrani iz vseh mogočih svetovnih medijev od BBC-ja, Cnn-a itd… To, da so en izmed bolj kvalitetnih svetovnih medijev, lahko pove že samo dejstvo, da smo 4 delali na zgodbi o piranskem zalivu, da sta prišla novinar in kamerman v Slovenijo za 3 dni snemat prispevek dolg 2.45 minute!!!  Da ne govorim o stroških povezanih s snemanjem tega… Leatalski karti, 8 kosov prtljage, najet kombi, 3 hotelske sobe, večerje in kosila, honorarji….

Kot sem že omenil, so posneli prispevek o piranskem zalivu. Jaz kot fixer sem moral zrihtati intervju s 3 osebami… 1 Slovencem, ki je najebal zaradi situacije… 1 Hrvatom, ko je najebal zaradi situacije in pa 1 osebo, ki pove nepristransko mnenje o situaciji. Je bilo potrebno kar nekaj telefonov obrniti in malce pomoči kolegov iz Mladine, da sem dobil kar smo rabili… M. Podobnik mi je dal kontakt od Jorasa… Zmenil sem se s predstavnikom ribičev v Savudriji Danilo Latinom in z Dr. Jožefom Kuničem nekdanjim veleposlanikom v Pakistanu, Parizu (in vse ostale njegove titule bi lahko naštevali še lep čas)… Pred prihodom sem moral dobiti še kombi in šoferja, pa hotel, prevajalca in pač splanirati vse kar je bilo potrebno za nemoteno delo… Tisti, ki že dlje časa spremljate moj blog veste od kje kontakt z Al JAzeero… 1x sem namreč že sodeloval z njimi, ko so pred 2-3 leti tukaj snemali dokumentarec o Drnovšku.

No in spet sta prišla Barnaby (ex bbc novinar) in pa Manny-kamerman… Prvi dan smo posneli kratek intervju z Dr. Kuničem v Jasni pri kranjski gori… Potem sem jih peljal na hitro še Planico pogledat pa valda probat domačo klobaso z zaseko, pa popečen domač sir, postrv… Potem pa gasa v Piran, nastanitev v hotelu Piran ob morju, malo snemanja Pirana iz obzidja, pol je bil pa že spet čas za domače dobrote… Mmm, školjke, ribice, lignji, vinček… Naslednji dan smo bili že ob 9.00 v Savudriji kjer smo se dobili z Danilom. Jutranja kava, debata o ribolovu in o tem kaj vse je že pristalo v njegovi mreži,  (12 grških anfor, 8 ww2 vojaških min, samomorilski nemec in pa seveda veliko veliko rib…), kolegih iz Ljubljane, življenju v Avstraliji, kitih…potem pa vožnja z ribiškim čolnom njegovega sina… Oh..točno… Celo dva delfina smo videli!!!

No in potem je sledil intervju z Joškom Jorasom na njegovi parceli… Jah tukaj smo se pa kr zadržali… Joško ni nehal govorit in nosit vseh možnih zemljevidov, dokumentov, fotk, map in vsega boga iz hiše…Valda tudi ni trajalo dolgo dokler se ni na hrvaški meji pojavil model v modri uniformi in z daljnogledom… Ob povratku v Slovenijo je seveda sledil meni na žalost že dobro znani..zapeljite ob stran…Ko smo razložili, da smo snemali tudi Danila in bla bla bla… so nas po popisu pustili naprej…

Za sprostitev in dober posnetek sem predlagal še panoramski let iz portoroškega letališča…Potem smo bili že praktično fertig… Še par posnetkov Pirana, kopanje, še hobotnica in romb v pečici, črna rižota, sotala iz hobotnice, malvazija, pivo ob poslušanju koncerta v Kaneli… Zadnji dan pa pregeldat posnetke, kak dodaten prevod and talking over Danilo in Joško… Kaj to pomen, boste sami vidl… 😀 … Pa pršut, sardelce v olivenem olju, ovčji sir, olive, refošk in pa vožnja proti Brniku… Ja ja… Težko je bilo, težko….

Sem naredil nekaj posnetkov s sposojenim tilt shift objektivom (45mm, 2.8), ki ga kar seka… Mal so sicer čudni mm ampak… Tilt šift če ne poznate je mega zaradi selektivnega fokusa in tega, da če kaj fotografiraš iz višine izgleda, kot da bi fotografiral maketo železnice… 🙂

This blog is about helping the TV crew of Al Jazeera International when they came to shoot a piece about Slovenia, Croatia border dispute. This time we spend 3 really interesting days together…Work, good food, some sight seeing, work, some more good food… This time I used tilt 45mm F2.8 shift lens. Really really really nice toy!

_MAT8851-2

_MAT8872-4

Danilo VS

_MAT8910-6

Joško

_MAT8914-7

_MAT8960-10

_MAT8972-11

_MAT8991-13

_MAT8994-14

_MAT9024-16

_MAT9044-18

_MAT9085-25

Barny & Manny

_MAT9075-21

_MAT9104-29

Happy end

~ by matjazz on August 6, 2009.

20 Responses to “Al Jazeera, Joško Joras, hrvaški ribič, hobotnica v pečici…”

 1. špica…TS pa rulez:), jest mam že en mesec Videtičevga sposojenga, pa mu ga nikakor ne morem-nočem vrnt haha.

 2. Hehe… fin članek, fine fotke, fino nasmejal! 🙂

 3. Thx Miloš in Silvestre!.. Tudi mene čaka bridko slovo od tilta in 200mm F2.0 v torek! 😦

 4. Lepo tole… Ja drugač poznam TV postajo (angleškogovorečo različico, saj arabščine ne razumem); IMHO ena izmed najboljših in najbolj profi news postaj, ki jih danes dobim prek satelita, takoj za BBC… Čeprav so zaposleni, kot kaže, iz vseh koncev sveta (predvsem UK in ZDA?) je politika postaje še dokaj rahlo obremenjena z arabskim nacionalizmom (in s tem povezanimi bedarijami, kot je sistematično pluvanje po Izraelu ipd.), in to je edino, kar me moti pri njih.

 5. Ne cool, vsaj en jih ma na satelitu! V soboto boš lahko že videl naš prispevek!

  Hmm, hmm… Ne vem kako stališče imajo do Izraelcev… Je pa dejstvo, da nima noben pozitivnega, če nima ravno neposredne koristi od njega…?! Sicer pa ravno sedaj tam odpirajo office baje tako, da se bo tud vam kaj spremenilo…?

 6. ja Al-jazeera so res najboljši.. vsaj na zahodnem bregu/gaza/izrael kokr sem kej vidla v živo.. v arabskem svetu so itak top..

 7. “…tam odpirajo offoice”, “…se bo tud vam…” ???

  Nikoli bil v Izraelu in tud nimam namena (še na hrvaškem se zmrdujem nad stranišči v kempih in na počivališčih!). Tist sem omenil ker se, kot zagovornik tehnokratskega gibanja, zmrdujem nad nacionalizmi, religijami ipd (kot itaq veste).

  Kdaj v Soboto in točno ob kateri uri, če veste? Da si naštimam dvd recorder k v soboto bom z par dni daleč od civilizacije… 10x (pa sam za to, k si ti bil zraven drugač mi za tale slovenskohrvaška obmejna nadr**vanja resnično dol visi – itak le kup naivnežev in primitivcev, zmanipuliranih s strani politikov, da se kregajo med sabo za en prazen nič, namesto da bi sodelovali.

 8. Hmm, ti ne bi vedel.. Se bom pozanimal.. Sicer bo pa itak na YOutubu, tako da tudi če ti tokrat uide…

  Jp, meje tud sam ne bi komentiral… Dejstvo sicer je, da rabimo izhod na morje…sam tole z Jorasom je pa kar farsa ja…

  Morm reč, da sem bil v Izrelu in spoznal precej Izraelcev in prebral kar nekaj o zadevi…zato v tem primeru ne zameri malce nepristranskosti AJ… :P… SIcer lahko pa mogoče Maja kaj več pove, ker je še bolj na tekočem z zadevo… (Maja btw. čestitke za mega fotke na četrtkovi, sem ti želel že pisat in ti to povedat…)

 9. hotel terme dolenjske toplice je super kuper plaz! maja, ki se je morda spomniš, ko je furala prvi, drugi in se mi zdi četrti fotopub, je tam PRovka. Vse se da zment. Pa še moje fotke so po sobah 🙂

  Dobre so telele s shift / tiltom.
  b5

 10. poslusal sm tvoje smrcanje pa me se omenis ne!!!
  lego kocke so supr 🙂

 11. Jou Borut! Jah.. hvala teb še 1x, da si mi jih prvič predstavil ne… 😉 Hmm Dolenjske?… A so cool al so bl upokojenske? Ker jaz bi rad res top end glamur… Helmut Newtos style…?!

  Uros…Stari, sej sem te omenil kot šoferja…pa ti zrihtal mega đob… A bi zdej rad, da ti še plaketo z gravuro dam al kaj?! 😀 In bil si v drugi sobi, tko da ni blo šanse da slisis moje smrcanje…

 12. http://www.nebesa.si/ tuki je fensi šmensi, neki majo tud welnesa…

 13. dej matjaz bodi tolk dobr pa sporoč tle na blogu, kje se bo dalo videti ta prispevek k me res zanima kak bo izgledala ta nepristranskost 🙂

 14. Ej, čim bo na Youtubu bom postal valda link na blog, brez skrbi!

 15. Super člančič, super fotke!!!

 16. Thx Pero! Gurmanski vodnik po Sloveniji…

  Pozabil pripisat:
  Kranjska gora: nujno- Pri Martinu (s kruhom pomazano)
  Piran: Ivo (ob Obali) in Konoba na Prvomajskem trgu…

 17. krasno!!

 18. ja v kranski gori pri martinu je res odlično 😀

 19. ooo, to je to. trdo delo in trdi užitek 🙂 ivo je super, pa kakšna vdova tudi… všeč mi je pogled iz terase hotela na betonsko plažo. privoščim 😉

 20. Branje teh tvojih postov je čisti relax 😉 +super fotke.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: